1265 kcal
kalorie
45.6 g
białko
59.5 g
tłuszcze
123 g
węglowodany
Wartości odżywcze
Makowiec z jabłkami
Składniki:
Jabłko - 300g
Jajo - 2szt
Mak - 100g
Mleko spożywcze 2% - 200ml
Ksylitol - 80g
Kasza manna - 40g
Proszek do pieczenia - 2g
poziom trudności
Ilość porcji
czas przygotowania
sposób przygotowania
1. Jeśli nie masz mielonego maku, to go wcześniej zmiel. Mak zalej gorącym mlekiem i odstaw do nasiąknięcia. 2. Jabłka zetrzyj na tarce. 3. Żółtka utrzyj z ksylitolem. Następnie dodaj resztę składników (poza białkami) i zmiksuj. 4. Białka ubij i wymieszaj delikatnie z masą. 5. Masę przelej to formy do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 45 minut - godzinę. Udekoruj ciasto np. posiekanymi orzechami włoskimi lub posyp zmielonym na puder ksylitolem.
Chcesz mieć to danie w swoim indywidualnym planie?
Dołącz do setek zadowolonych klientów. Zamów indywidualny plan żywieniowy!