557 kcal
kalorie
31 g
białko
9 g
tłuszcze
83 g
węglowodany
Wartości odżywcze
Domowe gnocchi z potrawką z kurczaka
Składniki:
Ziemniaki - 150g
Mięso z ud kurczaka - 100g
Marchewka z groszkiem - 150g
Mąka pszenna, typ 500 - 60g
Śmietana 12% - 20g
Koperek - 1g
Skrobia ziemniaczana - 5g
poziom trudności
Ilość porcji
czas przygotowania
sposób przygotowania
1. Ugotuj ziemniaki lub wykorzystaj już ugotowane z poprzedniego dnia, zmiażdż je na puree, dodaj mąkę i wymieszaj. Nie dodawaj jednak całej mąki od razu, może się okazać że jest jej zbyt dużo (wszystko zależy od ziemniaków). Ciasto powinno być zwarte i przestać się kleić do dłoni. 2. Na blacie uformuj wałek, a następnie pokrój podobnie jak kopytka. Możesz lekko zgnieść je widelcem, aby powstał charakterystyczny wzorek. 3. Gnocchi gotuj we wrzącej, lekko osolonej wodzie. 4. Ugotuj mięso w małej ilości wody lub wykorzystaj mięso z gotowania rosołu lub fragmenty pozostałe np. po pieczeniu kurczaka. 5. Do wody dodaj marchewkę z groszkiem i ugotuj go do miękkości. Dodaj śmietankę, podzielone na mniejsze kawałki mięso i dopraw. Zagęść sos odrobiną skrobi. Dodaj posiekany koperek. 6. Gnocchi podaj z potrawką.
Lubisz wytrawne potrawy?
Mam dla Ciebie coś specjalnego! Jadłospis w wytrawnej wersji!