zdjęcie_potrawy

557 kcal

kalorie

31 g

białko

9 g

tłuszcze

83 g

węglowodany

Wartości odżywcze

Domowe gnocchi z potrawką z kurczaka

Zaznacz aby odhaczyć składniki które już masz

Składniki:

Ziemniaki - 150g

Mięso z ud kurczaka - 100g

Marchewka z groszkiem - 150g

Mąka pszenna, typ 500 - 60g

Śmietana 12% - 20g

Koperek - 1g

Skrobia ziemniaczana - 5g

img img img img

poziom trudności

-
+

Ilość porcji

70min

czas przygotowania

sposób przygotowania

1. Ugotuj ziemniaki lub wykorzystaj już ugotowane z poprzedniego dnia, zmiażdż je na puree, dodaj mąkę i wymieszaj. Nie dodawaj jednak całej mąki od razu, może się okazać że jest jej zbyt dużo (wszystko zależy od ziemniaków). Ciasto powinno być zwarte i przestać się kleić do dłoni. 2. Na blacie uformuj wałek, a następnie pokrój podobnie jak kopytka. Możesz lekko zgnieść je widelcem, aby powstał charakterystyczny wzorek. 3. Gnocchi gotuj we wrzącej, lekko osolonej wodzie. 4. Ugotuj mięso w małej ilości wody lub wykorzystaj mięso z gotowania rosołu lub fragmenty pozostałe np. po pieczeniu kurczaka. 5. Do wody dodaj marchewkę z groszkiem i ugotuj go do miękkości. Dodaj śmietankę, podzielone na mniejsze kawałki mięso i dopraw. Zagęść sos odrobiną skrobi. Dodaj posiekany koperek. 6. Gnocchi podaj z potrawką.

Lubisz wytrawne potrawy?

Mam dla Ciebie coś specjalnego! Jadłospis w wytrawnej wersji!

oferta_grafika WYBIERAM!
Jajka sadzone na grzankach z łososiem
Jajka sadzone na grzankach z łososiem
Gofry owsiane ze skyrem i owocami
Gofry owsiane ze skyrem i owocami